ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑΝΙΤΩΝ
Tα Ξακουστά Μοναστήρια ¨Κώστη- Σπηλιώτισσα¨

Εκκλησίες


Ιερά Μονή Σπηλιά (Παναγία Σπηλιώτισσα)

Στον ιερό χώρο της Σπηλιάς με το μοναδικό και ανεπανάληπτο τοπίο σημαντικό μνημείο των Αγράφων. Μόλις ο προσκυνητής επισκέπτης πατήσει το πόδι του κυριεύεται άθελα του από το πρωτοφανές θρησκευτικό δέος. Το μοναστήρι κτισμένο σε μια προεξοχή του βράχου σε υψόμετρο 880 μέτρων, περιτριγυρισμένο με κτίσματα μοιάζει σαν αετοφωλιά. Κάτω κυλάνε ήσυχα τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού.
Στο χώρο του μοναστηριού δεσπόζουν δύο εκκλησίες και γύρω τους υπάρχουν κελιά. Η μικρότερη και παλαιότερη ιδρύθηκε το 1064 όπως αναγράφεται στο χειρόγραφο βιβλίο που  ονομάζεται “ιερά πλάξ” που διατηρεί την αρχαία παράδοση σχετικά με την εικόνα και το μοναστήρι και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τοιχογραφήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Η μεγαλύτερη οικοδομήθηκε το 1736 όπως γράφει η επιγραφή έξω από την πόρτα που σήμερα δεν διαβάζεται <<Ανοικοδομήθη ο θείος και ιερός  Ναός της Θεοτόκου (Ζωοδόχου Πηγής) εν έτει αψτς (1736) μηνί Απριλίω | (10) τη συνδρομή Παρθενίου Ιερομονάχου, Παπαϊωνά, Παπα-Γαβριήλ και Παπανανία>> στην μεγάλη εκκλησία σώζονται πολλές αγιογραφίες που προκαλούν το θαυμασμό για τη βυζαντινή τους τεχνοτροπία.
Στο Νάρθηκα στον κυρίως Ναό και στο Ιερό έχει αποτυπωθεί με τις διαφορές αγιογραφίες όλη η ζωή και η ιστορία της εκκλησίας. Καθώς π προσκυνητής βρίσκεται μπροστά στο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο κυριεύεται από απορία και θαυμασμό, η επιγραφή πάνω δεξιά γράφει για το τέμπλο << Έν έτει αψοθ (1779) εκαλλωπίσθη ο θείος και περίφημος τέμπλος δι εξόδων κόπου τε και μόχθου του Πανοσιωτάτου ηγουμένου Γαβριήλ ιερομονάχου και των ανωτέρω μνημονευομένων ιερομονάχων  της μονής, αρχιερατεύοντος κ. Μακαρίου. Ετελειοποιήθη εν μηνί Αυγούστω κγ (23) δια χειρός Γεωργίου και Ιωάννου>>.
Το προαύλιο του μοναστηριού πλακοστρωμένο παντού πέτρινα πεζούλια για να ξεκουράζονται οι προσκυνητές. Περνώντας στον ιερό χώρο και στο εσωτερικό της εκκλησίας φαντάζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Με ιδιαίτερη εύνοια η Μεγαλόχαρη διάλεξε για κατοικία της τα χώματα της Αργιθέας σκαρφαλωμένη στο βράχο, είναι η ανίκητη ελπίδα για πολλούς ανθρώπους. Έτσι κάθε καλοκαίρι και ιδίως το Δεκαπενταύγουστο πλημμυρίζει από χιλιάδες προσκυνητές.
Από την ποίηση του Παπαχαράλαμπου Κορλού για την Παναγία Σπηλιώτισσα που αναφέρεται στη μεταφορά της θαυματουργής εικόνας κατά τους χειμερινούς μήνες στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη.
                                                                                                                                                      
Περνάει η Παναγία η Σπηλιώτισσα
Λυγίστε δένδρων κορυφές
Περνάει η Παναγία
Λυγίστε ανθρώπων οι καρδιές.
Γεμιστε ευθυμία
Έρχεται η Μεγαλόχαρη,
Η του Θεού μητέρα,
Περνάει τα ψηλά βουνά
Φθάνει στην Αργιθέα.

Βιβλιογραφία
Η Μεγαλόχαρη της Αργιθέας Δημητρίου
Σ. Καλτσούλα Φιλολόγου – Θεολόγου
Παναγία Σπηλιώτισσα Αργιθέας Κωνσταντίνου Χ. Κορλού
Θεολόγου

Η Ιερά Μονή Κώστη

Σε ένα όμορφο επίπεδο μέρος ανάμεσα σε χωράφια μεταξύ των Κουμπουριανών και της Στεφανιάδας κάτω από το Αετοχώρι τρία χιλιόμετρα από το ξακουστό μοναστήρι της Σπηλιάς βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι Κώστη. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ιδρύθηκε, έχουμε σαν στοιχεία για να υπολογίσουμε την χρονολογία την κολυμπήθρα (1007) και την αγιογράφηση (1759). Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου, είναι περιτειχισμένη βυζαντινή σε σταυροειδές μέγεθος με υπερυψωμένο μεγαλοπρεπή τρούλο γεμάτο αγιογραφίες εξαιρετικής τέχνης και με τέμπλο ξυλόγλυπτο λεπτότατης επεξεργασίας. Η αγιογράφηση  έγινε το 1959 όπως λέει η επιγραφή που υπάρχει
<<Ανιστορήθη ο θείος και πάνσεπτος ναός ούτος το γεννέσιον της Yπεραγίας Θεοτόκου, δια συνδρομής κάπου και μόχθου του πανοσιοτάτου Δανιήλ ιερομονάχου, Θεοκτίστου ιερομονάχου και Παρθενίου μοναχού αρχιερατεύοντος του πανιερωτάτου Φαναρίου και Νεοχωρίου κ.κ. Μακαρίου έτει από Χριστού αψνθ (1759) Δεκεμβρίου 30>> Σώζονται σήμερα η κολυμπήθρα που έχει χρονολογία 1007 ,ένα ευαγγέλιο και ένας σταυρός, που το διαφυλάσσει η Μητρόπολη Καρδίτσας. Υπήρχε στο μοναστήρι αντιμήνσιων ιχνογραφημένο με τα χέρια πάνω σε χονδρό ύφασμα (καναβάτσα) και δισκοπότηρα μεγάλης αξίας που δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα. Η εικόνα της Παναγίας του Κώστη θεωρείται θαυματουργή και πολλά θαύματα λέγονται μεταξύ των ανθρώπων της περιοχής. Επί τουρκοκρατίας κυνηγημένοι από το μοναστήρι του Σέλτσου οι διασωθέντες ηρωικοί Σουλιώτες πέρασαν τον Αχελώο και βρήκαν καταφύγιο στο μοναστήρι του Κώστη. Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι που το διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμπουριανιτών. Το μοναστήρι σήμερα χρειάζεται συντήρηση ώστε το ανεπανάληπτο αυτό μνημείο να είναι επισκέψιμο.
Μεταμόρφωσης του Σωτήρα

Ο Ναός  Μεταμόρφωσης του Σωτήρα είναι κέντρο του χωριού, δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίσθηκε. Στις 21 Ιουλίου 1991 καταστράφηκε από πυρκαγιά και αποτεφρώθηκαν τα ιερά βιβλία και σκεύη, το τέμπλο που χρονολογούνταν από το 1700 μ.Χ. και δέκα εικόνες του 1650 μ.Χ. ανεκτίμητης αξίας. Ο Ναός  έχει επισκευασθεί, ανακαινίστηκε και αγιογραφήθηκε μεγάλο μέρος του. Η εικόνα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα είναι από τις αρχαιότερες στην περιοχή της Αργιθέας  Κάθε καλοκαίρι στις 6 Αυγούστου που εορτάζει ο ναός, γίνεται πανηγύρι που το διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος.

Γέννησης της Θεοτόκου

Ο Ναός  Γέννησης της Θεοτόκου στην Κάτω Χώρα βρίσκεται  ανάμεσα σε πολύ μεγάλα πουρνάρια. Ο ναός δεν είναι σήμερα όπως ήταν παλαιά  λένε ότι υπήρχε  στην είσοδο του ναού χώρος (προχώλ) αγιογραφημένο ,και όλος ο ναός ήταν γεμάτος αγιογραφίες. Επισκευάσθηκε το 1930 έπαθε μεγάλες καταστροφές και ξανά επισκευάσθηκε την δεκαετία του 1960 και  τέλος ανοικοδομήθηκε πρόσφατα το 2004  με την βοήθεια των κατοίκων της εκκλησιαστικής και ερανικής επιτροπής και του ιερέα π. Νικόλαο Δήμο . Αυτό το ιερό ιστορικό  κειμήλιο είναι ο παλαιότερος ναός της περιοχής όπως λέγεται με  θαυμαστό τέμπλο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας που σώζεται μέχρι σήμερα..  Πριν από πολλά χρόνια  οι αρχαιοκάπηλοι ξήλωσαν και πήραν ένα τμήμα του. Τα τοπικά δημοτικά τραγούδια και ποιήματα αναφέρουν το μέρος αυτό που πολέμησαν οι Έλληνες  με τους Τούρκους.
Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος: παλαιά εκκλησία και παλαιό κοιμητήριο των συνοικισμών, δεν γνωρίζουμε πότε κτίστηκε, γνωρίζουμε όμως ότι, οι εικόνες που υπήρχαν ήταν πολύ παλαιές και  είχαν μεταφερθεί στην κεντρική εκκλησία του χωριού και αργότερα το 1991  κάηκαν. Το έτος 2005 με την οικονομική βοήθεια των χωριανών της εκκλησιαστικής και  ερανικής επιτροπής  επισκευάσθηκε από τα θεμέλια και στον προαύλιο χώρο της είναι το κοιμητήριο του χωριού.
Αγία Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή: κτίστηκε περίπου το 1956 από κτίστες του οικισμού κρανιάς. Υπάρχει παλαιά εικόνα όπου μαρτυρεί ότι υπήρχε παλαιότερη εκκλησία. Το 2006 κτίσθηκε ξανά από τα θεμέλια με την βοήθεια του Συλλόγου και από εράνους των χωριανών. 

Ο Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος: κτίστηκε την δεκαετία του 1970 από τον Ιωάννη Καζιακούρα που ήταν τότε στην εκκλησιαστική επιτροπή και στο προαύλιο του Ναού αυτού ήταν το κοιμητήριο του κεντρικού οικισμού.


Προφήτης Ηλίας

O Προφήτης Ηλίας κτίστηκε περίπου το 1957 με δωρεά  της οικογένειας Κ. Ποζιού. Το 2004 έγιναν εργασίες  αλλαγής της σκεπής, του τέμπλου και  των παράθυρων. Το 2010 ισοπεδώθηκε ο χώρος γύρο από την εκκλησία και συντηρήθηκε το κτίριο με προσωπική εργασία των κατοίκων.Copyright 2019 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑΝΙΤΩΝ Tα Ξακουστά Μοναστήρια ¨Κώστη- Σπηλιώτισσα¨ All  Rights Reserved
Επικοινωνία

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑΝΙΤΩΝ
Tα Ξακουστά Μοναστήρια ¨Κώστη- Σπηλιώτισσα¨
Κουμπουριανά Καρδίτσας Τ.Κ. 43060

Τηλ. & Fax 24450-43325
κιν. 6977625201 - 6977898581
email: info@koumpouriana.gr