Copyright 2019 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑΝΙΤΩΝ Tα Ξακουστά Μοναστήρια ¨Κώστη- Σπηλιώτισσα¨ All  Rights Reserved
Επικοινωνία

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑΝΙΤΩΝ
Tα Ξακουστά Μοναστήρια ¨Κώστη- Σπηλιώτισσα¨
Κουμπουριανά Καρδίτσας Τ.Κ. 43060

Τηλ. & Fax 24450-43325
κιν. 6977625201 - 6977898581
email: info@koumpouriana.gr
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑΝΙΤΩΝ
Tα Ξακουστά Μοναστήρια ¨Κώστη- Σπηλιώτισσα¨

Διαδρομή

Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, φθάνοντας στην πόλη της Λαμίας, ακολουθούμε την  κατεύθυνση για Δομοκό.
Φθάνοντας στην Καρδίτσα και διασχίζοντας την πόλη ακολουθώντας τις πινακίδες με κατεύθυνση το Μουζάκι μέσω της οδού Φαναρίου.
Το Μουζάκι είναι το ορμητήριο για να αρχίσεις την περιήγηση στα γραφικά όμορφα χωριά της ορεινής Αργιθέας.
Εμείς ακολουθούμε την ομορφότερη διαδρομή της Ανατολικής Αργιθέας περνώντας μέσα από τα κρεμαστά χωρία της ορεινής Πίνδου.
Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο φθάνουμε με το αυτοκίνητο στο ΠΕΥΚΟΦΥΤΟ παλιά ονομασία Νευτοβούνιτσα με υψόμετρο 730 μ. Είναι το πρώτο Αγραφιώτικο χωριό που συναντάμε. Από ‘δω και πάνω αρχίζει πια το ορεινό τοπίο. Προχωρούμε ανάμεσα σε πανύψηλες, αιωνόβιες οξιές γεμάτες μούσκλα. Από παντού ακούγονται τα κελαδήματα των πουλιών και το κελάρυσμα των ρυακιών.
Σταματάμε υποχρεωτικά στον αυχένα της Οξιάς, το ψηλότερο σημείο της διαδρομής (1500 μ.) όπου εκεί βρίσκεται το Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Από ‘δώ περνάει το διεθνές μονοπάτι Ε4, επίσης στον ίδιο χώρο ξεκινάει το μονοπάτι του Ανθοχωρίου μς επίσημη χάραξη και με διαδρομή δύο ωρών με τα πόδια.
Κατηφορίζουμε μέσα στις οξιές . Ο δρόμος διακλαδίζεται, αριστερά οδηγεί προς το ΠΕΤΡΙΛΟ, ενώ προς τα δεξιά προς το ΒΛΑΣΙ. Μπήκαμε σε Αργιθεάτικο έδαφος, απέναντί μας η μεγάλη νερομάνα με την ονομασία Γούρνες σχηματίζει μικρό καταρράκτη που πέφτει από ψηλά.
Πρώτος σταθμός μας στη Αργιθέα το χωριό ΒΛΑΣΙ με υψόμετρο 1060 μ. Στην πλαγιά της Καράβας, με πολλά σπίτια νεόκτιστα, παραθεριστικό κέντρο.
Πιο πάνω απ’ το χωριό, κρυμμένο στο δάσος το ιστορικό μοναστήρι η Γέννηση της Θεοτόκου, που έχει ένα από τα πιο αξιόλογα και σπάνια εκκλησιαστικά μουσεία στην περιοχή. Αφού περάσουμε την καινούρια γέφυρα Βλασίου ο δρόμος οδηγεί παράλληλα προς το ποτάμι παραπόταμο του Αχελώου. Τις όχθες των ποταμών ενώνουν δύο πέτρινες τοξωτές γέφυρες, η γέφυρα Δροσάτου (Μεζήλου) και δίπλα της κατασκευάστηκε καινούρια αυτοκινητογέφυρα. Παντού έλατα μας κρύβουν τη θέα και τον ήλιο.
Απέναντί μας το χωριό ΔΡΟΣΑΤΟ παλαιά ονομασία Μεζήλο υψόμετρο 960 μ. ’λλοτε συνοικισμός  της Κοινότητας Κουμπουριανών όπου αναγνωρίστηκε ως κοινότητα αργότερα. Το μοναδικό χωριό με πόρτα εισόδου, πήρε την ονομασία από την πηγή Γκούρα που βγάζει άφθονα και δροσερά νερά.
Φθάνουμε στο Παλαιοχώρι υψόμετρο 900 μ. Συνοικισμό του χωριού ΦΟΥΝΤΩΤΟ παλαιά ονομασία Κοπλέσι.
Εδώ ο ορίζοντας ανοίγει μπροστά μας, αριστερά μας το ΛΕΩΝΤΙΤΟ υψόμετρο 980 μ. Με τον ιστορικό αιωνόβιο πλάτανο στο κέντρο του χωριού. Το καταφύγιο του Καραϊσκάκι.
Αφού περάσουμε μια ακόμη γέφυρα που κάποτε ήταν πέτρινη καμάρα αφήνουμε αριστερά μας το Μύλο Παλιαντώνη. Προχωρούμε δίπλα στο ποτάμι, δεξιά μας ο δρόμος προς Χάνι Νασιώκα, Πετροχώρι, Κουμπουριανά, Καρυά. Η ποταμιά όλο και στενεύει, φρουροί ακοίμητοι στο διάβα του ποταμού Κουμπουριανίτη, αμέτρητα γέρικα πλατάνια σκορπούν τη σκιά τους και τη χαρακτηριστική μυρουδιά τους. Δίπλα μας, δεξιά και αριστερά υψώνονται <<ουρανοκρέμαστοι γκρεμοί, αγριόδεντρα που ξεπετιούνται από τα σπλάχνα των κατακόρυφων βράχων, αιωνόβιες αρίες, έλατα σφεντάμια, μεράντζες, ακροβατούν στους γυμνούς βράχους>> Περήφανοι αετοί, γύπες και σαϊνια περιφέρονται πάνω από τους γκρεμούς φτεροζυγιάζονται και χάνονται στις φωλιές των απόκρημνων βράχων.
Περνώντας ένα ακόμη τοξωτό γeφύρι (15ος αι.) φθάνουμε στο συνοικισμό Ραγάζι Κουμπουριανών σε ένα φιλόξενο περιβάλλον μπορεί κανείς να απολαύσει τη δροσιά ενός αναψυκτικού αλλά και να γευματίσει με παραδοσιακά φαγητά πλαστός, πίττα, τσαλαφούτι, κ.λ.π.
Πλέον δεξιά μας τα Κουμπουριανά σε υψόμετρο (1050 μ.).